Kusursuz bir tasarım mümkün müdür? Gerçekten zor ve karmaşık tasarıma sahip olan bir uygulamayı kullanmak kim ister ki? İşletmeniz için dijital bir kimlik yaratırken dikkat etmeniz gereken 10 Tasarım Hatasını sizler için paylaşıyoruz.
Tasarımsal olarak iyi bir konuma sahip uygulamaları aklımızda çok saklamasak da kötü bir tasarıma sahip olan uygulamaları oldukça kolay bir şekilde hatırlıyoruz. Araştırmalara göre kullanıcıların %75'i bir uygulamayı yükledikten sonraki 90 gün içinde sildiklerini kanıtlarken, ürün doktoru sizlere şifayı kapmamanız için uyarıyor.
Uygulama içerisinde kullanılan ikonların artık herkes tarafından ortak anlama hitap ettiğini fark ediyoruz. Örneğin ev ikonunun sizleri ana sayfaya götüreceğini, artı ikonunun ekleme anlamını üstlendiğinin farkındayız. Beğeni tuşunun sizleri yorumlara yönlendirdiğine henüz rastlamadık bu tarz rastlantılar oldukça kafa karıştırıcı olurdu.
Simgeleri yaratıcılığınız ile birleştirdiğinizde herkes bu yaratıcılığınızın farkında olmayabilir. Mona Lisa da örneğin kimilerine gülümsüyor gözükürken bazılarımıza üzgün bir ifadede olduğunu varsayıyoruz. Uygulama ikonları da önemli bir kolaylaştırıcıdır bu harika özellikten kullanıcılarınızı alıkoymayın. Simgeleriniz iki anlama da gelebilir kullanıcıları bunun üzerinde düşündürtmekten uzak durun.
Uygulamada sayfanın yüklenmesi de önemli bir özellik, kullanıcılar yavaş yüklenen sayfa veya uygulamaları kullanmayı tercih etmiyor. Bu durumda iyi bir sunucuya sahip olduğunuzdan emin olmalı ve dosyaları gözden geçirmelisiniz. Bu dosyaların boyutlarının büyük olmasıyla beraber kodlamanın iyi yapılmamış olması sayfa ve uygulamanın açılma hızını etkileyecektir. Dosyaların boyutlarını, kodlamayı ve sunucu hizmetinizi kontrol etmeyi unutmayın.
Ödeme ve form sayfalarında farklı klavyelerin kullanılmasına rastlamışızdır. Klavye seçeneğinizin alana göre optimize etmemek kullanıcılara bilgileri girerken zorlanmalarına yol açar. Kısa yollarla klavyenizi optimize etmek kullanıcılar için daha kolay bir yol olacaktır. Ödeme sayfalarında kişisel bilgiler isteyen alanlarda klavyenin doğrudan optimize olması işleri hızlandırmaya yarar.
Kullanıcıları eyleme geçirmek için dikkat çekiciliğe “Call To Action” yani Eyleme Çağrı adını veriyoruz.
olarak açıklanmakta. Tasarımsal olarak tutarsız boyutların olması, renklerin dikkat çekici olmaması kullanıcılarınız içim olumsuz etkilerdendir. Deneyimlenen özelliklerin akılda kalıcı olmalıdır.
Online alışveriş sitesinde ihtiyacınız olan bir çantaya bakıyorsunuz ancak karşınıza çıkan görsel o kadar kalitesiz ki sizlerde belli duygular oluşturmakta. Bu duygular ne olabilir? Çoğu kullanıcıya göre güvensizlik duygusu daha öne çıkmakta.
Artık günümüzde akıllı telefon üreticilerinin farklı modelleri bulunmakta. Mobil uygunluk açısından tasarımlarınızın tüm cihazlara ulaşabiliyor olması gerekmektedir. Bu sayede daha fazla kullanıcıya ulaşabilirsiniz. Farklı çözünürlükleri ve ekran boyutlarını gözden kaçırmayın.
Yazı tipleri arayüzü tasarımının önemli yönlerinden biridir. Uygulama arka planına göre yazı tipi kullanımı sağlanmalıdır. Aksi takdirde yazılar okunmaz bir hal alabilir. Ne kadar güzel bir ara yüze sahip bir uygulama olursa olsun metinler okunmuyorsa kullanıcının uygulamayı kaldırması yüksek ihtimaldir. Yazı tiplerinin okunabilir boyutta olması ve arka plan ile entegrasyonunda iyi bir denge kurulması önemlidir.
Uygulamanın estetiği, mimarisini şekillenirken kullanıcı akışını gözden kaçırmak yaygın hatalardan biridir. Kullanıcı deneyimi ve navigasyon ihmal edildiğinde tasarım ne kadar harika olursa olsun kullanımı zahmetli bir uygulamayla karşılaşmanız mümkün.
Kullanıcının uygulamaya girişiyle beraber gezindiği menü akışları da alışılmış davranışlar içerir. Çoğu uygulamada geri düğmesinin sol üstte olması, standart alışılmış gezinme kuralları dışına çıktığınızda kullanıcıyı sorgulamaya başlıyor. Navigasyon kullanıcıyı öğreten değil, kolaylaştıran bir etkendir.
Daha önce bulunmadığınız bir ilçede arkadaşınız ile buluşacaksınız. Arkadaşınızı telefonla aradığınızda etrafınızdaki dükkan, sokak, tabela vb. gördüklerinizi belirterek yol bulmaya çalıştığınızı düşünelim. Arkadaşınızın bu seçeneklerden birkaçını bilip yönlendirme sağlaması sizi güvende hissettirir. Peki, uygulamada kaybolduğumuzda bu görevi kim üstelenecek.
Kullanıcılarınız için de uygulamanızda dolaşırken nerede olduklarını bilmelerini sağlayın. Bu özellik kullanıcılar için gezinmeyi karmaşık halden kurtarmakla beraber kişiyi güvende hissettirmeye yarayacaktır. Bu seçenekleri kullanıcılarınıza simgeler, görsel tasarım, başlık ve vurgularla yapabilirsiniz.
Uygulama özellikleriniz kullanıcılarınız için cazip deneyimler sunabilir. Ancak hepsini tek bir ana sayfaya sıkıştırmaya çalışmayın. Birçok seçeneğin tek bir sayfada olması kafa karışıklığı, özellikleri gözden kaçırma gibi durumlar yaratabilir. Seçenekler ne kadar fazlaya karar mekanizması o kadar uzar. Uygulamalarınız için de özellikleri sınırlandırın. Süreçleri kolaylaştırmaya odaklanın, bu sayede kullanıcının daha fazla içeriğe ulaşmasını sağlanabilir.
Uygulamada teknik sıkıntılardan dolayı kaybedilen kullanıcı sayılarını duymamak elde değil. Ancak teknik sıkıntılar meydana gelse de kullanıcılarınıza karşı geri bildirimler sağlamalısınız. Kriz anını fırsata çevirerek doğru bir yönlendirme yapabilirsiniz. Kullanıcılarınızın da uygulamanıza verdiği geribildirimleri tasarımsal olarak beslenebileceğiniz kaynaklardan biri olabilir.
Kullanıcı deneyiminin öncelikli tutulduğu, ihtiyaçların verimli karşılandığı uygulamaların daha yoğun olduğu bir dijitalleşme diliyoruz. Rekabet payının oldukça fazla olduğu bu ortamda dikkat etmeniz gereken tasarım hatalarını birlikte inceledik.
Ürün Doktoru olarak şifayı kapmamanız için kapılarımızı açık tutuyoruz. Tasarım hatalarına karşı dirençli olmak için hemen Check-Up başlatabilirsin. İşletmene uygun servisleri senin için belirleyelim.
Ürününüzün yardıma mı ihtiyacı var? Check-up paketlerimizle ilgili destek alın.
Girişimciler için hazırladığımız UX Kontrol Listesi şimdi yayında!
Kontrol Listesini indirerek girişiminizin UX ihtiyaçlarını önceliklendirin!
İşlemleri tamamladıktan sonra en kısa sürede uzmanlarımızın uygun zamanı için bir bağlantı alacaksınız.
UX Audit, bir web sitesinin ya da uygulamanın eksiklerini belirlemeye ve kullanıcı deneyimini kusursuz hale getirmeye yardımcı olur. UX Audit servisimizi tercih ettiğinizde uzmanlarımız, ürününüzün mevcut kullanıcı deneyimini değerlendirirler. Bu değerlendirmeyi yaparken hem kişisel tecrübelerini hem de Jacob Nielsen tarafından oluşturulmuş "Sezgisel Analiz Maddeleri"ni dikkate alırlar.
Ürününüzün ne kadar kullanılabilir olduğunu biliyor musunuz? Mükemmel bir kullanıcı deneyimi, ürününüzü başarıya ulaştırmanın ilk adımıdır. Ürününüz harika çözümler sunabilir ancak kullanılabilir olmazsa tercih edilmez. UX Audit Call hizmetimizle ürününüzün kullanılabilirlik sorunlarını tespit ediyor ve bu sorunların çözülmesi için uygun aksiyonları belirlemenize yardımcı oluyoruz.
Web sayfanızı ziyaret eden kullanıcılar, onlar için belirlediğiniz rotayı nadiren takip eder. CRO Audit hizmeti ziyaretçileriniz için en iyi dönüşüm yollarını keşfetmenize ve web sayfanızın dönüşüm oranlarını artırmak için bu veriye dayalı analizi kullanmanıza yardımcı olur. CRO Audit hizmetimiz sırasında test, geliştirme ve pazarlama hunisi optimizasyon önerileri ile uzmanlarımız dönüşüm oranınızı artıracak aksiyonları belirler.